PGI

FK Bodo Glimt

bodo glimt

A Fotballklubben Bodø/Glimt egy norvég profi labdarúgóklub Bodø városából, amely jelenleg a norvég élvonalban, az Eliteserienben játszik. A klubot 1916-ban alapították, és gyakran az eredeti klubnevén, „Glimt”-ként emlegetik.

A Bodø/Glimt a 2021-es Eliteserien-győzelem után a regnáló norvég bajnok. Emellett kilencszer nyerték meg az azóta megszűnt Észak-Norvég Kupát, kétszer a Norvég Kupát, kétszer a norvég első osztályt, 2020-ban és 2021-ben, valamint 1977-ben, 1993-ban, 2003-ban és 2019-ben második helyen végeztek. Ők voltak az első észak-norvégiai csapat, amely 1975-ben kupagyőzelemmel országos bajnoki címet szerzett, és ők voltak az első csapat is a régióból, amely megnyerte az országos bajnokságot.

A Glimt a sárga szereléséről és a hatalmas sárga fogkefékről ismert, amelyeket a szurkolók a mérkőzésekre visznek – ez egy szurkolói szimbólum az 1970-es évekből. Miután a 2018-as szezon előtt feljutott az első osztályba, a klub története legnagyobb sikereit élte át, kétszer egymás után megnyerte a bajnokságot, és bejutott az UEFA Európa-konferencia Liga negyeddöntőjébe.

Norvég bajnokság tabella a FociTipp.net segítségével