PGI

Miért térnek vissza a kilók? Hogyan fogyjak le?

fogyókúra

A felnőtt emberek zsírsejtjei tartós állapotúak, ami azt jelenti, hogy számukat aligha lehet csökkenteni, viszont zsírtartalmukat igen! Ez jelenti magát a fogyást!

Nincs két egyforma ember és nincs két egyformán elhízott ember sem. Gyermekkorban az elhízás mértéke a zsírsejtek számától és zsírtartalmától függ, felnőttkorban viszont már csak a zsírsejtek tartalmának csökkentésével érhetjük el a kívánt eredményt.

Így működik a zsírszövet

A zsírszövet alapvető tulajdonsága a zsírhoz való ragaszkodás. Ha a sejtjeiben növekvő zsírcseppek egyszer már nagyra nőttek, a zsírszövet ragaszkodni fog hozzájuk. Persze mi elérhetjük a kívánt eredményt felületes fogyókúrával is, ám a kúra után a „kiéheztetett” szervezet azonnali raktározásba kezd. A gyakorlatban ez jelenti a visszahízást.

Ez a legfőbb és legegyszerűbb bizonyítéka annak, hogy a fogyókúra fogalmát el kell felejteni, helyette pedig az életmódváltásra kell koncentrálni. Az összehangolt mozgás- és táplálkozásprogram jelenti a megoldást a túlsúly kérdésében.

Fogyókúra helyett új életmód

Mint fent említettük, a fogyókúra kifejezést mellőznünk kell a szótárunkból, ha tartósan fitt testalkatot szeretnénk; helyette a fegyelmezett mozgás és a táplálkozás programra kell összpontosítanunk.

A súlyveszteség persze lehet csalóka. Természetesen nem az izomtömeg elvesztése a cél, illetve a vízveszteség sem értékelhető fogyásként, ezért fókuszáljunk a tényleges célokra! Ezek megvalósítása csakis hosszas és fegyelmezett munkával lehetséges.

Mindez valószínűleg teljesen új életvitelt követel meg tőlünk; ezentúl nem csak az egészséges és fegyelmezett táplálkozásra kell gondot fordítanunk, hanem a rendszeres testmozgásra is.

A fegyelmezett táplálkozás nem elég

A logika egyszerű, mint a faék: ha nem adunk elegendő táplálékot a szervezetünknek, elkezdi elhasználni a felhalmozott zsírt, így megindul a fogyás. De akkor minek a mozgás? Lássuk picit alaposabban.

Ahogy a kohókban a szén, a szervezetünkben a szénhidrát az elsődleges energiaforrás. Ha energiára van szükségünk, a szervezetünk elkezdi elhasználni a rendelkezésre álló szénhidrátot. Ha ez elfogyott, következik a felhalmozott zsír, végül pedig a rendelkezésre álló fehérje.

Kicsit részletesebben… Amikor elkezdünk mozogni, szervezetünk első körben a máj és az izmok glikogén formájában elraktározott szénhidrogénkészletét használja fel. Ez nagyjából 1200-1600 kcal energiát jelent.

Amikor ez a készlet apadni kezd, megkezdődik a zsírok felhasználása. Mindez azt jelenti, fogy a zsírégetés megkezdéséhez tartós fizikai igénybevétel és szénhidrátszegény táplálkozás szükséges.

Milyen mozgásformák segítik a fogyást?

A zsírégetés megkezdéséhez átlagos edzéstervet feltételezve minimum 20-25 percre van szükség. A zsírégetéshez elengedhetetlen az intenzív minőségi mozgásprogram, amely során jelentős és tartós pulzusszám emelkedést, izzadást és terhelést tapasztalunk.

Mindez azt jelenti, hogy a ház körüli teendők – noha valóban fárasztóak és megterhelőek lehetnek – szinte egyáltalán nem segítik a fogyást. Amennyiben eredményes és tartós súlyvesztést szeretnénk elérni, válasszunk saját edzéstervet és kövessük fegyelmezetten!