PGI

Lengyelország látnivalók

Lenyelország látnivalók Krakkó

Amennyiben külföldön szeretnénk eltölteni szabadidőnket, és mégis jó lenne magunkat otthonosan érezni, úgy gondolom, Lengyelország lehet számunkra az egyik legalkalmasabb úti cél. Európa középpontjában található ország lakosai igen nagy szeretettel és barátsággal fogadják a magyarokat, a kommunikációs nehézségeinket, pedig könnyen levetkőzhetjük némi angol nyelvtudással, hiszen számos lengyel járókelő e nyelv birtokában áll készséggel a segítségünkre.

Az ország, számtalan természeti adottságával és kulturális létesítményével könnyűszerrel ki tud elégíteni mindenféle turisztikai igényt. Területe csaknem eléri a 312ezer km2-t, melynek déli részén találhatóak a Kárpátok és a Szudéták hegyvonulatai. Legmagasabb hegycsúcsuk Rysy, a maga 2499 méterével. A hegyekben már novembertől beindul a síszezon, mely rendkívül jó kikapcsolódást biztosít az aktív pihenésre vágyóknak. Azonban ezen a vidéken az év minden napján sok turista élvezi a friss hegyvidéki levegőt, és a gyönyörű tájat. Itt található a magyarok egyik legkedveltebb lengyel települése is, Zakopane. Észak felé haladva a domborzat szinte kisimul, de utazásunk során változatos tájban gyönyörködhetünk. Az országot a csaknem 1100km hosszú Visztula szeli ketté, áthaladva a két legjelentősebb városon, Varsón és Krakkón, hogy végül a Gdański- öbölbe torkolljon.

Lengyelország látnivalók Varsó

Lengyelország fővárosa, a francia nevén világhírnévnek örvendő lengyel zeneszerző, Frédéric Chopin szülővárosaként is ismert Varsó. 1,7 millió lakosával az ország legnagyobb városa, mely a lengyelek politikai- és gazdasági központjaként szerepel minden útikönyvben. Ezért is van, hogy nem a főváros, hanem Krakkó a leglátogatottabb város, mely rendkívül színes kulturális élete miatt népszerű. Az UNESCO a világörökség részének nyilvánította a királyi főváros belvárosát 1987-ben. Évente több millióan keresik fel az alig 760 ezer lelket számláló várost, hogy megnézhessék a Jagelló –egyetemet, a Wawel-t, a Rynek-et, Krakkó főterét, a rajta található Mária templommal, és Posztócsarnokkal, továbbá a számtalan templomot, kolostort és zsinagógát. A lengyelek katolikus vallásba vetett hite (a lakosság közel 80% katolikus), a krakkói utcán akár szembe jöhet velünk, ahol még mindig óriásplakátokkal emlékeznek az 1978-ban pápává választott, Karol Wojtyła-ra, később II. János Pál pápa néven ismert egykori, helyi püspökre.

lengyelország látnivalók

Visszatérve ország körüli utunkra, a Visztula vágja ketté a vidéket, melynek keleti oldalán található a Mazuri-, nyugatin a Pomerániai- tóhátság. Az ország ezen részein összesen több, mint 9000 kisebb- nagyobb tó fekszik, melyek még teljesen természetes állapotunkban találhatók meg, és vízi sportok űzésére kiválóan alkalmasak. Legnagyobb tavuk a 106 km2-es Śniardwy. A természet tisztaságára, és érintetlenségére nagy gondot fordítanak az ott lakók, legyen szó akár városról, vagy vidékről. Az utcák, közterek tiszták, egyre megszokottabbá válik a szelektív hulladékgyűjtés, és a parkok is ápoltak és szépek. Országszerte 23 nemzeti park és 122 tájvédelmi körzet van kijelölve, melyek színes vadállománnyal bírnak.

Semmiképpen sem szabad elfeledkeznünk a tengerpart megemlítéséről, mely szintén fontos úti cél lehet a túrákban is szívesen részt vevők számára. Itt a szállodákon kívül számos lehetőség adott a kempingezni kívánóknak. Ez a vidék is bővelkedik történelmi-, kulturális látnivalókban, a fehér homokos tengerpart kényeztetése mellett.

Lengyelország éghajlata hasonlít hazánkéra, mivel a kontinentális övezetben fekszik, de az átlaghőmérséklet alakulásában észrevehető, hogy tőlünk északra, és a Balti- tenger szomszédságában helyezkedik el. Hiszen így a nyári hónapokban pár fokkal enyhébb az idő, nincs perzselően meleg, viszont a téli napok enyhébbek. Természetesen az állam nagy terjedelme, és a domborzati szélsőségek miatt, országon belül is nagy különbségek mutatkoznak, mind észak- dél, mind síkság- hegység viszonylatban. Jellemzően több a csapadék is az év minden szakában.

Amit még feltétlen ki kell próbálnunk, ha lengyel földön járunk, az a nemzeti gasztronómia. Bort meglehetősen ritkán isznak, lévén import termékről szó, igen drágának mondható. Azonban a folyékony kenyérnek titulált szeszes italaik a legjobb német sörökkel vetekedhetnek. A másik nemzeti italukat, a vodkát egyre kevésbé fogyasztják, és a tea helyett is egyre nagyobb teret nyernek a kávék különböző fajtái. Ételeik speciálisak, és sokféle nemzet konyhája hagyott rajta nyomot, történelmi múltjukból kifolyólag. Legfontosabb alapanyagaik az éghajlatnak és természeti adottságoknak megfelelően a burgonya, a zöldségek és különböző gombafajták. Ezek mellett válogathatunk az éttermek étlapjainak széleskörű hal-, és szárnyas alapú menüiből. A kiszolgálás is igen kellemes.

Mindezeket összevetve, úgy gondolom, hogy aki egyszer ellátogat Lengyelországba, az nem csalódik benne, és szívesen visszatér oda. Nyugodt szívvel ajánlom tehát minden kedves szórakozni, illetve pihenni vágyónak.