PGI

Tippek a teraszon és balkonon tárolt cserepes növények ápolásához

Napjainkban egyre többen virágosítják be a balkont is, különféle ötletekkel zöld oázist teremtenek már egy kisebb erkélyen is. Azonban a teraszon és balkonon tárolt cserepes növények jóval több előrelátást igényelnek, hiszen a kisebb térfogat miatt a gyökerük is jobban ki van téve a kiszáradásnak. Sok növény nem bírja a tűző napot sem.

Kevesen engedhetik meg maguknak, hogy főállásban a kerttel és a növényekkel foglalatoskodjanak, a kertészkedésre csak egy minimális időt tudnak fordítani. A teraszon kertben tárolt telepített növényeink tervezést igényelnek, ahhoz hogy hosszú távon életképesek legyenek és örömet okozzanak, már a szezon elején érdemes körültekintően tervezni: nemcsak a növény az erkély tájolása, de a növények szárazság tűrő képessége is döntő szempont lehet.

Jó tanácsok cserepes növények ápolásához

 

Szárazság tűrő, évelő növények vásárlása

Habár még a kánikula messze van, a hobbikertészek már a jó időre készülnek, az üzletek polcain is hamarosan megjelennek a muskátlik, petúniák, begóniák. A tervezés során talán legfontosabb a megfelelő fajta kiválasztása, érdemes eleve könnyen gondozható növényeket választanunk, amelyek jól viselik a nyári aszályosabb időszakokat. Különösen azoknak érdemes körültekintően eljárni, akik hosszabb-rövidebb időre elutaznak, és problémát okozhat az otthon hagyott növény locsoltatása. Való igaz, hogy az egynyári virágok ára jóval kedvezőbb, viszont az évelő növényekkel hosszabb távon pénzt és időt is megtakaríthatunk, mivel évről évre megújulnak.

Átültetés

Célszerű a megvásárolt palántát egy jóval nagyobb cserépbe átültetni. Ha a cserép túl kicsi, akkor a közeg nem képes megfelelő mennyiségű nedvességet felszívni, és jóval többször kell locsolni. A nagyobb cserép ezenkívül stabilabb tartást is biztosít a növénynek.

Megfelelő hely kiválasztása

A déli fekvésű erkélyekre lehetőség szerint olyan növényeket válasszunk, amelyek kifejezetten kedvelik és tűrik az erős napfényt. A cserepes, dézsás növényeket lehetőleg szélvédett és félárnyékos helyre állítsuk.

Talajtakarás, mulcsozás

A mulcsozás kiválóan alkalmas nemcsak a talaj nedvességtartalmának a megőrzésére, de a gyomok elleni védekezésre is. A mulcsozást ne csak a kerti növényeknél, ágyásoknál, hanem a cserepes növényeknél is alkalmazzuk. A mulcs a talaj felszínén terítve a téli hónapokban védi a növényeket a szélsőséges időjárástól, gondoskodik a tápanyag ellátásról, emellett a kert összhatását is javítja. Tavasszal a fagyok elmúltával a téli talajtakarót ajánlott lecserélni a növekedést serkentő nyári talajtakaró anyagra.

Öntözés

Nyári hónapokban akár reggel és az esti órákban is szükséges öntözni. Az esővíz kiváló a növényeknek, ezért érdemes összegyűjteni. Locsoláskor a földlabdát öntözzük és ne a leveleket, mivel a nap kiégetheti. Esőzés után a cserépalátétekből mindig öntsük ki a pangó vizet, amely elrohasztaná a növényeket.