PGI

Kerti pavilont minden kertbe

kerti pavilon

A jó idő beköszöntével, és különösen nyáron szeretünk minél több időt a szabadban tölteni. Viszont az elmúlt évekre jellemző hosszú kánikula miatt egyre többen gondolkodnak azon, hogy valamilyen kerti alkalmasságot állítsanak fel az udvaron, amely védelmet nyújt az erős napfény, vagy akár a hirtelen támadt eső, vagy szél ellen, vagy akár a szúnyogoktól.

Egy kerti pavilon nagy előnye, hogy igényeinknek megfelelően könnyen felállíthatjuk a kertben.

Manapság egy jól megtervezett és berendezett kert teljes értékű élettérré bővíthető. Az igényeink növekedésével ma már a szabadban is kényelmes életérzést kívánunk megteremteni magunknak és a családunknak. A kerti pavilon fogalma sokak számára közismert, de vannak félreértések is, például hogy a gazebo, vagy a pergola is ugyanazt jelenti-e.

Mit jelent a pergola?

A pergola a kert és a lakótér között létesít közvetlen kapcsolatot, általában a kerthelyiséget köti össze a nappalival, vagy a konyhával, de az elhelyezkedése lehet – a terasztól függően- akár szabadon álló is, valamint szerkezetbe építhető megoldás is. Anyaga sokféle: lehet fémvázas építmény, de fa szerkezetű is. Nem csak árnyékoló funkcióval bír, ma már láthatunk összetett szerkezetű, négyévszakossá alakítható luxuspergolákat, amelyben a beépíthető üvegfelületek, szélfogók, betekintést gátló árnyékolók révén könnyen kialakítható az igényeinkhez igazodva akár egy télikert is.

Mi az a gazebo?

A gazebo egy zárt egység, amely különböző alapú, például hatszög, vagy nyolcszög, de négyszög alapú is lehet. Szilárd tetőzettel, és teljes, vagy részleges fallal rendelkezik, ezért négyévszakosan jól kihasználható. Építése nem olcsó, pontos tervezést és kivitelezést igényel, ugyanakkor az ingatlanunk értékét is jelentősen tudja növelni.

Mit jelent a kerti pavilon?

A kerti pavilon messze nem egy kerti dekoráció, hanem lehetőséget biztosít a komfortos időtöltésre a kertben. Egy olyan különálló árnyékoló egység, amelynek nagy előnye, hogy a kert távolabbi részén is könnyen felállítható. A gazebóhoz, és a pergolához képest jóval olcsóbb a felállítása.

Általában nyitott oldalakkal rendelkezik. A különféle anyagból készült pavilonok számtalan méretben kaphatók, például fából készült darabok, vagy fémvázas variációk egyaránt, így természetesen ez az árát is befolyásolja. A minőségi kerti pavilonok anyagával szembeni követelmény, hogy szilárd, jó minőségű vázzal rendelkezzen, amely a nyári hónapok során képes ellenállni egy nagyobb szélnek és esőzésnek egyaránt. A megfelelően felállított és rögzített építmény kellően robosztus, és biztonságos árnyékolóként funkcionál.

Miért hasznos a kerti pavilon?

Könnyű felállíthatóság

Előnyös abból a szempontból, hogy a kert adottságához, és az igényeinknek megfelelően állíthatjuk fel. Sokak nem rendelkeznek árnyékos területtel, és különösen praktikus a gyerekjátszótér, és a kerti medence mellé állítani. Ugyanakkor sokan állítják a jakuzzi, vagy a kerti bútorok fedésére is. A megfelelő extrákkal ellátott, és berendezett pavilon pedig egész nyáron otthonos kuckóként használható.

UV védelem

Az időjárás nyáron is szélsőséges, bár ilyenkor főként az erős napfény, vagy a hirtelen eső és szél miatt keresünk védelmet. A kerti pavilonok olyan anyagból készülnek, amelyek ellenállnak az UV sugaraknak és megtartva a szövet anyagának és a színének a tartósságát.

Mobilitás

A mobil és könnyen összecsukható pavilonok előnye, hogy könnyen mozgathatók, ezért ha máshol szeretnénk felállítani – például a nyaralóban, vagy a hétvégi házban, akkor oda is magunkkal vihetjük, nem kell mind a két helyre külön vásárolni.

Bővíthetőség

A kerti pavilonok az igényeinknek megfelelően tovább is bővíthetők különféle kiegészítőkkel. Például a pavilon padlónak nagy hasznát vehetjük esős időszakban. Vagy vízparti területeken – szúnyoginvázió idején – igen praktikus a szúnyoghálóval ellátott pavilon. Egyes modellek különböző oldalfalakkal bővíthetők: míg az árnyékoló ablakokkal rendelkező cipzáras változat bejáratként funkcionál, a klasszikus rögzített típus az időjárás ellen nyújt védelmet.

Manapság lakásfelszerelési áruházakból, vagy webáruházakból könnyedén beszerezhetjük az igényeinknek, és pénztárcánknak leginkább megfelelő darabot. A jó ajánlatokért érdemes a www.hawaj.hu oldalt felkeresni, ahol a kerti pavilon mellett minden megtalálható, amire a kényelmes otthoni nyaraláshoz szükségünk van.
Fotó: hawaj.hu