PGI

Új konyhabútor készítése

új konyhabútor készítése

A konyha mérete fix, a lehetőségeink korlátozva vannak, de az adottságait többféle módon is ki lehet használni. A családunk szempontjait kell figyelembe venni, hogy milyen legyen a konyha.

A főzési szokásaink meghatározóak ahhoz, hogy a konyha, amiben nap, mint nap leszünk, jól érezzük magunkat benne. A korszerű konyhákban tároló részek és konyhai berendezések az ételkészítés folyamatának a sorrendjében vannak elhelyezve. A méretek az emberi testméretekhez és a munkához kapcsolódó, mozdulatokhoz alkalmazkodnak.

Egy kisebb konyha is lehet szerethető és akár többféleképpen is lehet használni. Át kell gondolni, hogy a közelben található tároló rekeszekben, konyhaszekrényekben milyen használati tárgyakat tároljunk. Kerüljük a zsúfoltságot, csak a szükséges edényeket helyezzük el, amiket folyamatosan használunk. Olyan legyen az elrendezés, ami a munkamozdulatokat nem keresztezi.

Konyha elhelyezkedése

A konyhának központi szerepe van, ezért a központi elhelyezése is adja magát. Legsűrűbben a konyhába szoktunk vásárolni, ezért érdemes a bejárat mellé tervezni a konyhát. Így rövidebb utat kell megtenni, a különböző csomagokkal nem kell messzire mennünk. A térbe beforduló konyhához tálaló vagy étkezőpult is kapcsolható. A legfontosabb pedig, hogy a konyha és az étkező egymás mellett legyen.

A konyha használatához, az optimális helymeghatározásnál tudnunk kell, hogy a család tagjai, illetve az eszközök mekkora helyigénnyel bírnak. Az új konyhabútor készítése során figyelembe kell venni, hogy egymás mellett legalább két fő kényelmesen elférjen. Akadálymentesen a fiókokat ki tudjuk húzni, az ajtókat ki tudjuk nyitni és jól hozzáférjünk mindenhez.

A mérettől, a formától függően különböző elrendezésűek lehetnek a konyhák. A mai konyhaszekrény elemei a falak mentén sorakoznak. A konyha közepe pedig üres marad, ha jó az elrendezés.