PGI

Veszélyesek a hajfestékek?

hajfestés

A ’90-es évek előtt a hajfestékek mintegy 90 százaléka tartalmazott olyan anyagokat, amelyek bizonyíthatóan rákkeltőek. Ezek betiltása bő 20 évvel ezelőtt megtörtént, a mostani kutatások mégis azt bizonyítják, hogy a hajfestékekbe és dauer-termékekbe rákkeltő hatással rendelkező kémiai anyagok kerülhetnek.

A kutatás alapjául azok a vérminták szolgáltak, amelyeket fodrászoktól és festett hajú önkéntesektől vettek. A véranalízis a rákkeltő toluidinek jelenlétét mutatta. A legmagasabb szintet azoknak a fodrászoknak a vérében mértek, akik rendszeresen foglalkoznak hajfestéssel és dauerolással.

Sajnos minden esély megvan arra, hogy a hajápoló szerek komplexitása miatt a modern hajfestékekben kisebb vagy nagyobb koncentrációban továbbra is megtalálhatóak ezek a rákkeltő anyagok.

A kutatásba 295 érintett fodrászt és 32 festett hajú önkéntest vontak be. Mellettük 50 kontrollszemély véranalízise biztosította a hitelességet. Sajnos a toluidinek magas koncentrációja bizonyíthatóan jelen van azok vérében, akik rendszeresen érintkeznek hajfestékekkel.

Otthoni körülmények között gyakorlatilag képtelenség ellenőrizni, hogy a használt hajápolási termékek, illetve hajfestékek pontosan milyen anyagokat tartalmaznak. A gyártási folyamat, illetve a termékek összetétele annyira komplex, hogy képtelenség átlátni az esetleges kockázatokat.

A hajfestékekben esetlegesen megtalálható rákkeltő anyagok jelentette veszélyt kesztyű használatával csökkenthetjük.