PGI

A környezet is hatást gyakorol az egészségünkre

életmód

Az egészségünket sok minden befolyásolhatja, ám léteznek olyan tényezők, amelyek adottságainkon túl biztosan hatást gyakorolnak rá.

Ilyen befolyásoló tényező például a genetikai örökségünk is, hiszen mindannyian ezt kapjuk kiindulópontképpen születésünkkor, amin nem tudunk változtatni. Az egyik ezzel foglalkozó elmélet szerint a genetika 27 százalékban befolyásolja az egészségünket, ezen felül persze további tényezőket is megemlíthetünk.

Az egészségügyi ellátás minősége, amelyben részesülünk életünk során, az egészségünket 11 százalékban befolyásolja.

Na és ott van persze a legnagyobb tényezővel rendelkező, amit mi magunk nagyban szeretnénk irányítani és befolyásolni, az életmódunk. Az életvitelünk, amit folytatunk az bizony a felmérések szerint 43 százalékban befolyásolja az egészségi állapotunkat.

A környezeti ártalmakat tényezőit is érdemes megemlítenünk, hiszen állandó kapcsolatban állunk a környezetünkkel, ezért ez a tényező is erőteljes hatást gyakorol az egészségre, hozzávetőlegesen közel 20 százalékban.

Ez a hatás megnyilvánulhat sokféleképpen, de mindenképp befolyásolja életünket. Olyan dolgok tartoznak ide, mint az ivóvíz és az elfogyasztott táplálék minősége, vagy a levegő minősége, amit nap mint nap belélegzünk. Ezek a hatások, amelyek az előbb felsorolásra kerültek, alapvetően határozzák meg az életünk minőségét, és az egészségünket is.

Ezeken kívül természetesen egyéb ártalmak is érhetnek minket: lehet bármilyen fizikai hatás, zaj, látvány, elektromos mező, stb.

Lehet a környezeti ártalom ezen kívül kémiai is, ebben az esetben toxikus, vegyipari dolgokra kell gondolnunk, és végül biológiai ártalom is érhet minket mint például egy fertőzés vagy egy vírus támadás.